6 su 10 prodotti alimentari italiani sono fake

                                                                                                                                               



Squilli di tromba per il "made in Italy", dalla moda al cibo. Industriali e loro associazioni , politici compensati e contemporaneamente benefattori  affabulano: le nostre eccellenze bla bla bla. 
E giù soldi pubblici per pubblicizzarle.
Dietro ci sono certificazioni artefatte, importazioni nascoste di materiali e manufatti realizzati all'estero, etichette ingannevoli.
L'ultima figuraccia , bene propagandata dagli inglesi: l'aceto balsamico.
9000 tonnellate di mosto d'uva(non fermentato) vendute come fossero il celebre condimento( derivato da fermentazione). 
Arrivi dal sud Italia e dall'emiliana Modena. Tale sottoprodotto pare sia stato utilizzato da AIMO e  Acetum (appena comprata dalla britannica ABS).
Le frodi alimentari in Italia- scrive The Guardian- sono diffuse. 
Nel 2015 l'olio di oliva "extra-vergine" ottenuto da scarti, nel 2014 mezzo milione di bottiglie contraffatte di Brunello di Montalcino. 
Coldiretti (gli agricoltori) sostiene che 6 su 10 alimenti made in Italy in giro per il mondo siano adulterati.
Ci sono 3 aceti balsamici protetti in Italia: l'A.B. Tradizionale di Reggio Emilia, l'A.B. di Modena, l'A.B. Tradizionale di Modena.
Possono superare i 300 euro. ( theguardian.com \2019\ Mar\09)    
                                                                                                                                                                                                                   
Related image
  Casimir Malevitch-Ecosia



Fake, six of 10 Italian food products

Made in Italy is said to be "excellence" by manufacturers and their associations, by tricky politicians and everyone who can gain public funds. 
Fashion and food are the most celebrated. They are too often fake  because they have been produced abroad, because their certifications and documents are counterfeit.
The last bad show has been the fake balsamic vinegar. 
Italian police have seized more than 9,000 tonnes of crushed grapes in the fraudulent production of balsamic vinegar. 
Fraudsters falsified quality certification  documents, involving suppliers based in Sicily, Puglia, Campania, Lazio and Emilia-Romagna, where Modena- the city synonymous with the vinegar- is located. The inferior must was allegedly used by AIMO and Acetum (just bought by British ABS), both famous Italian companies. 
Italy suffers from widespread food fraud. 
In 2015 several top Italian olive oil producers were fined for passing off lower-quality  products as "extra virgin".
A year previously Italian police found half a million counterfeit bottles of Tuscany's prized Brunello di Montalcino.
According to Coldiretti, the national farmers' association, six out of ten Italian food products sold on international market suffer from some counterfeit activity.
There are three protected balsamic vinegar: Traditional Balsamic Vinegar of Reggio Emilia, Balsamic Vinegar of Modena, Traditional Balsamic Vinegar of Modena.
Their bottles can cost up €300. ( theguardian.com \2019\ mar\09)

Comments